Droogvoer

Verschil tussen krokante en geperste brokken - (Bron - www.gezondediervoeding.eu)

Krokante brokken

  • deze wordt op hogere temperaturen gefabriceerd (min 93 graden Celcius) – de temperatuur en tijdsduur verschilt per fabrikant
  • dit zijn harde brokken die je niet zomaar kan breken
  • krokante brokken zwellen op dus ze geven een voller gevoel
  • in deze brokken kan vers vlees worden verwerkt

Geperste brokken

  • deze wordt geperst op lagere temperaturen dan de andere soorten brokken, van ongeveer 38 tot 70 graden
  • doordat de fabricage op lagere temperatuur is, kan er alleen gebruik gemaakt worden vleesmeel (dus geen vers vlees)
  • er worden vaak ook meer granen in verwerkt
  • de brokken vallen makkelijker uiteen in de maag
  • dit zijn brokken die je makkelijker kan breken

Bij elke verandering van voeding – zij het nu van een bepaald soort brok of een bepaald merk naar een ander is het belangrijk dat u rustig overschakelt. De darmen zijn al een tijd een bepaalde voeding gewoon en hebben zich daar aan aangepast door de juiste darmbacteriën nodig voor de vertering te huizen. Om de darmen de kans te geven om – indien nodig – andere bacteriën te vormen, is er wat tijd nodig, voor de ene hond al wat meer dan de andere. 

De beste manier is om stilletjes aan te mengen maw in het begin veel van de “oude” brok met een beetje van de “nieuwe” brok en zo stilaan meer van de “nieuwe” toevoegen en minder van de “oude” totdat u uiteindelijk na een aantal dagen of eventueel zelfs 1 week of meer enkel de “nieuwe” brok geeft. Uw hond kan bv last krijgen van diarree door de verandering van voeding.  Zeker altijd goed opvolgen - bv eventuele diarree mag niet al te lang aanhouden. Het is dan best om langs te gaan bij de dierenarts om na te gaan of er niks anders (ziekte, parasiet, ...) speelt of de dierenarts kan bv probiotica adviseren om de darmen wat te ondersteunen. 

Niet vergeten: elke hond/kat is anders en kan dus ook anders reageren dan de gemiddelde hond/kat op een verandering van voedingssoort of merk. Hetzelfde geldt voor het voedingsadvies dat u bij de meeste fabrikanten op de website kan terug vinden: sommige honden/katten hebben een verhoogd of verminderd energieverbruik en zullen dus meer of minder nodig hebben dan wat geadviseerd wordt.

Tip: Best kan u altijd even voelen aan de ribben of een hond al dan niet te dik is: als u de ribben al vrij snel voelt zonder druk op uw vingertoppen te moeten zetten of de ribben zijn zichtbaar, dan is uw hond waarschijnlijk te dun. Als u de ribben voelt met een klein beetje druk op uw vingertoppen, dan is het gewicht waarschijnlijk perfect en als u al vrij hard met uw vingertoppen moet duwen in de vacht in een poging om de ribben te voelen, dan is uw hond waarschijnlijk te dik. Bij twijfel kan u best uw dierenarts raadplegen - er kunnen bv medische redenen zijn (gewrichtsproblemen) om uw hond ietsje te mager te laten zijn. 

Droogvoer producten