Raad met voeding

Eet u nog fruitpap met Vitabis?

Een beetje een gekke vraag misschien en niet eentje dat meteen verband houdt met voedingsdeskundige voor honden 😊 maar het is eigenlijk vrij simpel: net zoals wij nu als volwassenen anders eten dan we deden toen we baby waren, hebben ook volwassen of senior honden andere behoeften dan pups. En dan hebben we nog de verschillen onderling: iemand die veel fysieke arbeid doet ten opzichte van iemand die bureauwerk doet, iemand die veel sport of iemand die het liever rustiger aan doet…

Het komt er eigenlijk op neer dat we niet elke mens of elk kind, elke volwassene, elke oudere over dezelfde kam kunnen scheren. Er is een verschil in leeftijd en activiteit – dit geldt net hetzelfde voor honden, alleen moeten we voor hen ook het ras erbij vermelden.

Ik, als voedingsdeskundige voor honden, bekijk elke hond individueel én bekijk ook elke voeding individueel en objectief. Dit wil zeggen dat ik zoveel mogelijk merken en hun soorten onder de loep neem en bekijk volgens een aantal algemene richtlijnen.

1) Enerzijds volgens de Fediaf richtlijnen – dit zijn richtlijnen voor hoeveelheden voedingsstoffen in honden- en kattenvoer opgesteld en gepubliceerd door de European Petfood Industry Federation. Deze richtlijnen worden door voerfabrikanten gebruikt bij het bepalen van de samenstelling van hun voer. Er wordt door een team van wetenschappers continu gekeken hoe deze richtlijnen verbeterd kunnen worden. Deze richtlijnen zijn belangrijk omdat een goede voeding met een juiste balans van eiwitten, vetten, koolhydraten, vitamines, mineralen enzovoort belangrijk is voor de gezondheid van onze huisdieren.

2) Anderzijds volgens informatie verzameld door erkende voedingsdeskundigen.

Bovenstaande gaat dus voornamelijk over “is het eiwitgehalte wel ok?”, “zit er wel voldoende calcium in?” en “wat met de calcium/fosfor verhouding?”. Het bekijken van de ingrediënten zelf is een volgende stap en zeker ook de moeite waard maar het is eigenlijk al frappant dat er toch soorten van bepaalde merken zijn die niet voldoen aan de Fediaf richtlijnen voor de basis zaken zoals het calcium gehalte. Het zijn er nu gelukkig ook geen massa’s maar een puppyvoeding met een te laag of te hoog calcium gehalte volgens de Fediaf is voor mij al te veel. Vooral als we weten wat dit voor de gezondheid van de hond kan betekenen…

Sommige “afwijkingen” op de richtlijnen zijn minder erg maar…ze zijn toch interessant om in het achterhoofd te houden bij het voeren van onze honden – vooral omdat voeding voor honden net zoals bij mensen individueel is en dus ook zo bekeken moet worden.

Brok, blik of rauw voeren – het maakt mij niet uit. Er zijn voor- en nadelen aan elk dus ook hier is het belangrijk te kijken naar de hond én naar wat het baasje wil of kan. Ik heb maar 1 doel nl samen met de baasjes kijken naar wat het beste past voor de hond én de baas.

Op mijn site staan een aantal merken welke ik via bepaalde groothandels kan aanbieden, zowel brokken als rauw voer (KVV) maar de meeste heb ik voorlopig even “uitgeschakeld” zodat ik rustig kan bekijken achter welke merken ik sta (welke dus open zijn in hun communicatie over hun producten en analyses en aan zo goed als alle richtlijnen voldoen) dus jullie zien de merken en de algemene merk info wel maar geen soorten eronder.

Ik kan wel al zeggen dat deze merken zeker niet de enige zullen zijn naar welke ik zal verwijzen of welke ik mogelijks zal adviseren bij een consult. Zoals gezegd: het doel is om te kijken wat het beste past voor de hond én de baas dus als dat een voeding is die ik niet in het assortiment heb, dan is dat zo. Het ideale zou zijn dat we een algemene goede voeding kunnen vinden zodat de baasjes zelf het merk nog kunnen kiezen, indien mogelijk.

Belangrijk is ook om te weten dat ik - bij enige twijfel - zeker zal doorverwijzen naar de dierenarts om medische problemen eerst uit te sluiten. Je kan maar weten wat te doen als je weet wat er aan de hand is. Als het niks medisch is, kan er met een gerust hart naar de voeding gekeken worden.

  • Heeft u interesse in een consult om eens te kijken of de huidige voeding wel bij uw hond zijn behoeftes en noden past?
  • Heeft uw hond problemen waarbij de voeding mogelijks een rol speelt of een rol zou kunnen spelen als ondersteuning?
  • Heeft u interesse in 1 van de merken vermeld op de site?
  • Heeft u een vraag ivm hondenvoeding?

Contacteer me gerust via info@bellypet.be.