“The mark of a good trainer/handler is...

...that they adjust the training plan to set the dog up for succes as opposed to punishing the dogs for their mistakes”. Deze quote hoorde ik onlangs in een webinar van Lisa Mullinax, ACDBC en het past mooi met wat ik van een hondenschool verwacht. Ik vind dit niet makkelijk dus ik vind een goede begeleiding voor mezelf als baas geen overbodige luxe.

Nadat je jouw hond gekozen hebt of hij/zij jou 😊, begint het nog maar! Zindelijkheid, opvoeden, dierenarts, hondenschool...

Ik vind een hondenschool zeker nuttig. Niet enkel om te trainen en hen een goede opvoeding te proberen geven maar vooral om je op een goede, verantwoorde manier om te leren gaan met jouw hond. Er zijn mensen die een hond als een "iets" beschouwen en ze als dusdanig behandelen maar daar ben ik persoonlijk niet mee akkoord. Ze zijn levende wezens met gevoelens, het zijn jouw echte beste vrienden. Vrienden die je altijd trouw blijven en je graag zien hoe je er ook uit ziet dus dan is het onze plicht om hen zo goed mogelijk te behandelen.

Ik vond een goede hondenschool kiezen best lastig, zeker eentje gelokaliseerd niet al te ver van waar ik woon...de ene waarvan ik eens een stukje van een les gezien had, gaf me de indruk meer op een legerbasis te lijken dan wat anders (brullen, heel strikte omgang met de honden) en een andere waarbij ik eens een paar lessen gevolgd heb, zegt volgens positieve methodes te werken maar de instructrice trok en rukte aan de leiband (en dus aan de honden). Het kan, volgens mij, voor de honden echt geen leuke noch leerzame omgeving zijn.

De beste manier om voor jou persoonlijk het kaf van het koren te scheiden is 1) eens rondhoren wat de feedback over die scholen is, 2) er eens langsgaan, zelf veel info vragen en eens een les bijwonen om meer te leren over hun manier van trainen en 3) zien waar jij je als baas het beste voelt. Dit is voor iedereen anders dus het best is om echt zelf op zoek te gaan.

Ik heb gelukkig een hondenschool in de buurt gevonden waar gewerkt wordt met kleine groepen om veel individuele aandacht te kunnen geven én waar het welzijn van de hond voorop staat. En, waar ik me als baas goed voel: goede opvang en goede begeleiding. De laatste jaren is deze hondenschool ook steeds bekender geworden en voor goede redenen ook 😊: The Dog Company in Kloosterzande: www.thedogcompany.nl.

Wendy, 17 december 2016