Puppy voeding

Toen ik Lotte, mijn oudste Berner, gekozen had, kon ik amper wachten om ze bij ons thuis te verwelkomen. De weken die ik nog moest wachten, spendeerde ik aan het opzoeken van wat er het beste was voor een pup: welke training? Welk speelgoed? Welke voeding?

Bij Lotte koos ik voor een goede ietwat duurdere graanvrije brok maar zoals jullie reeds konden lezen in blog Gevoelige darmen en urine kristallen bij honden? heb ik toch ruim 1,5 jaar gesukkeld en gezocht naar een oplossing voor haar problemen. Die oplossing heb ik in versvoer - KVV - van Naturis gevonden.

Nina, mijn jongste Berner, kreeg al versvoer bij de fokker dus makkelijker kon niet en ja, versvoer mag en kan echt wel aan pups gegeven worden. Net zoals voor een volwassen hond heeft het ook voor een pup vele voordelen op vlak van gezondheid. Een pup kan dezelfde KVV eten als een volwassen hond (alleen meer gram/kg per dag) dus een speciale puppy voeding zoals je bij veel brokken kan vinden, is niet meteen nodig maar het is wel belangrijk om een aantal zaken in de gaten te houden bv 1) dat er geen al te grote stukken bot in zit (kleine rassen hebben kleine doorsnede darmen dus grote stukken bot kunnen daar makkelijk verstopping veroorzaken) en 2) of de calcium/fosfor waarden en hun verhouding tot elkaar wel ok is voor een pup (ook vitamine D niet vergeten). Een aantal merken heeft wel een puppy variant - deze zijn veel fijner gemalen. Dit kan voor sommige pups (bv pups van kleine rassen) handig zijn. Als je de stukken bot niet goed vertrouwt, geef dan KVV met een calciumsupplement ipv bot.

Net zoals bij een volwassen hond kan je makkelijk KVV afwisselen met een goede brok bv 's morgens KVV en 's avonds brok (of andersom). Enkel opletten om KVV en brok niet in 1 maaltijd te mengen omdat beide een andere vertering vragen. Sommige honden kunnen dit wel af maar ik zou het toch niet aanraden. Brokken kan u op de site onder Droogvoer vinden en KVV onder Versvoer.

Geadviseerde hoeveelheden KVV per dag voor een pup?

  • tot 4 maanden: 50g per kg lichaamsgewicht (3 à 4x per dag)
  • 4-7 maanden: 40g per kg lichaamsgewicht (3x per dag)
  • 7-10 maanden: 30g per kg lichaamsgewicht (2x per dag)
  • > 10 maanden: 20g per kg lichaamsgewicht (1 of 2x per dag)

 

Wendy, 4 november 2016