Overdreven slikken, likken en keel schrapen?

Dan raad ik je zeker aan deze blog ivm "gulping" of de "gulps" te lezen.

Lotte - mijn oudste Berner Sennen - heeft af en toe zo'n episodes of aanvallen van overdreven slikken en likken en iets wat lijkt op het schrapen van de keel meestal gepaard gaand met grote hoeveelheden gras te willen eten en bij afwezigheid van gras eet ze alles op wat ze tegenkomt. Als baas zie je meteen dat dit echt geen leuke comfortabele situatie is. Lotte komt dan ook altijd naar mij, lichtjes in paniek vind ik, omdat ze geholpen wil worden. Hier een paar filmpjes die ik op YouTube gevonden heb onder “gulping dogs” - in het tweede filmpje hoor je na een 4-5 seconden wat ik bedoel met de "keel schrapen":

https://www.youtube.com/watch?v=bJvbW3yrJTk en https://www.youtube.com/watch?v=rvTlHuSA1Z8.

Hulp bij deze voor mij in eerste instantie toch wel rare aandoening was niet makkelijk te vinden. Ondanks het feit dat ik een goede dierenarts heb, is dit iets dat ik zelf heb moeten uitvissen. Hoera voor het internet want zo heb ik toch wat meer informatie gevonden en via Facebook ben ik baasjes in dezelfde situatie tegengekomen én op die pagina heb ik zelfs een oplossing gevonden. Wel opletten met "oplossingen" op het internet want het klopt niet altijd en soms is het zelfs niet goed voor jouw hond dus zeker logisch nadenken en dubbel checken. 

Wat is de oorzaak?

Blijkbaar zijn hier vele meningen over omdat het echt moeilijk te bepalen is. Zoals gezegd, zelfs weinig dierenartsen kennen dit. Sommigen zeggen dat het allergieën zijn en anderen zeggen dat het duidelijk gelinkt is aan vertering en maagzuur reflux.

Hoe te behandelen?

Persoonlijk heb ik ondervonden dat je moet proberen jouw hond te kalmeren en om het spastische slikken te proberen doen stoppen, kan je de keel masseren. Maar ik moet wel zeggen dat dit meestal niet voldoende is. Op de Facebook pagina Dog Gulping Disorder Awareness and Owner Support vond ik op een bepaald moment een vrij makkelijk te proberen tip nl een stukje brood geven tijdens het gulpen want dat zou het teveel aan maagzuur opslorpen. Ik probeer granen te vermijden maar geloof me, tijdens zo'n episode wil je maar 1 ding: dat het zo snel mogelijk voorbij is - vooral omdat sommige bronnen zeggen dat dit een aanleiding tot maagtorsie kan zijn.

En met veel blijdschap kan ik melden dat een stukje brood tot nu toe (fingers crossed) altijd al geholpen heeft om de episode te stoppen. Soms duurt het wel even en moet ik nog een stukje geven maar soit, het eindresultaat telt. Hopelijk kan dit ook een oplossing voor andere honden zijn...

 

Wendy, 8 januari 2017