Onverklaard manken, preventieve keuring (sport) hond? Ga eens naar een…

… orthomanuele dierenarts zoals Dr Iris van Deur van Dierenkliniek IVD.

Na een speelongelukje in maart 2015 bleef ik maanden zelfs tot een half jaar daarna opmerken dat mijn kleine spring in het veld Nina haar linker achterpoot op bepaalde momenten bleef ontzien. Naar specialist geweest, een lading foto’s genomen (lage rug, knieën, heupen) maar niks pathologisch te zien. Ok, dan eens naar een osteopaat – leuke ervaring maar het werd niet beter en ik kreeg na een tijd zelfs het advies om het misschien maar te negeren aangezien ze er toch niet echt pijn van leek te hebben.

Geen pijn, inderdaad, maar waarom blijft ze die poot dan ontzien? Uiteindelijk zijn we bij Iris terecht gekomen om mijn beide meisjes eens te laten keuren en zij zag meteen – op de eerder gemaakte foto’s – dat Nina haar wervels schots en scheef stonden én dat er 1 wervel links achter verschoven stond. Meteen allebei wat correcties gehad en nu houden we het met 2x per jaar onder controle.

Wat is orthomanuele therapie nu eigenlijk? Het is een behandelmethode waarbij de basis ligt in de symmetrie in de wervelkolom en de gewrichten.

Is er een verschil tussen een osteopaat en een orthomanuele dierenarts? Zeker en dat heb ik vrij wel meteen mogen merken. Een osteopaat zal ook blokkades wegwerken door lichte druk met zijn handen uit te oefenen maar zij kunnen bv een afwijkende stand van de wervels met een blokkade tot gevolg niet verhelpen. Een osteopaat is ook geen dierenarts.

Op basis van wat ik met Nina zelf heb meegemaakt en aangezien ik merk hoe vaak Iris toch 1 of meerdere wervels moet rechtzetten bij hen terwijl zij helemaal geen (top) sport honden zijn, vind ik een preventieve keuring onmisbaar – vanaf ze pup zijn eigenlijk al. Bij zo’n keuring zal Iris voelen aan spieren, gewrichten, zenuwen, wervels etc en indien nodig een correctie uitvoeren. Zéker voor baasjes die met hun honden aan 1 of andere belastende sport/hobby doen (denk maar aan Agility, Canicross, biken, jagen etc) is zo'n keuring van onschatbare waarde om te weten hoe het eigenlijk met hun hond gesteld is. 

Wil je meer info over Iris, dan kan je al zeker op haar site www.dierenkliniekivd.nl terecht.

Ook kan je een lezing van haar bekijken via The Dog Company voor slechts 5 euro: http://thedogcompany.nl/elearning/product/lezsport/.

En voel je het helemaal kriebelen nu :-), hou dan zeker zaterdag 25 maart 2017 vrij want dan komt Iris terug naar Kloosterzande voor een nieuwe lezing en keuringen. Hiervoor kan je ook terecht bij The Dog Company.

 

Wendy, 19 februari 2017