Listen very carefully, I shall say this only once...

Onze honden zeggen zoveel...maar we missen het zo vaak. Gelukkig "zeggen" zij het meestal wel meer dan 1 keer :-) wat ons de kans geeft om steeds bij te leren. De lichaamstaal van honden is niet makkelijk om te lezen – bij een goede hondenschool zal de puppy -en basiscursus ook 1 of meerdere theorielessen bevatten waar er over de lichaamstaal gesproken wordt en/of waar er filmpjes bekeken worden.

Ben je na die lessen en filmpjes een expert? Bijlange niet! Ik heb na de theorielessen en filmpjes nog  wat extra artikels en boeken gelezen én een dvd met mooie voorbeelden van hondenlichaamstaal gezien maar het blijft vaak lastig. Bij jouw eigen hond(en) valt het over het algemeen nog wel mee – je kan ze rustig thuis en/of tijdens wandelingen proberen observeren maar van zodra er 1 of meerdere andere honden in het spel zijn, is het toch meteen een pak lastiger want je hebt maar 2 ogen en hun lichaamstaal is zo subtiel dat alles vaak echt snel gaat en je dus makkelijk belangrijke signalen mist.

Honden hebben allerlei signalen om met elkaar – en dus ook met ons – te communiceren. Honden (net als wolven) zijn van nature conflict vermijdend, ze proberen conflicten ook op te lossen. Als je de signalen kan lezen en begrijpen, dan kan je die kennis gebruiken in training maar ook vooral in het gewone dagelijkse leven om jouw hond zoveel mogelijk in stressvrije leuke situaties te laten vertoeven. Als jij op tijd bepaalde signalen opmerkt en je kan jouw hond tijdig uit een lastige situatie halen, dan moet jouw hond het zelf niet proberen oplossen en kan hij/zij dus echt op jou rekenen.

Je hebt kalmerende signalen en stresssignalen. Voorbeelden kalmerende signalen: hoofd wegdraaien – ogen zachter (kleiner) maken – wegdraaien (met zijkant of volledig weg) – neus likken – traag wandelen/bewegen – geeuwen – snuffelen etc. Voorbeelden stresssignalen: krabben – geeuwen – schudden - piepen/janken – trillen – borstelen etc.

Interessante boekjes over lichaamstaal bij honden die ik kan aanraden: “On Talking Terms with Dogs: Calming Signals” (hier kan je ook een DVD bij kopen) en “Barking – the sound of a language”, beide boekjes zijn van Turid Rugaas en normaal gezien ook makkelijk in het Nederlands te vinden.

Dit gratis aangeboden webinar van Monique Bladder lijkt me ook heel interessant en nuttig: “waarom jouw hond soms wel en soms niet uitvalt” – dit is de link om te registreren: https://app.webinarjam.net/register/26206/fd6e68ede9. Opgelet: deze link kan slechts tijdelijk geldig zijn.

Als ik interessante blogs, artikels, webinars of iets dergelijks tegenkom van trainers die werken met positieve respectvolle methoden, dan zet ik het op de BellyPet FB pagina dus blijf ons zeker volgen! :-) 

Wendy, 8 maart 2017