Joepie, een puppy of toch niet?

Bij de beslissing om een puppy in de familie te verwelkomen, heb ik toch even stilgestaan. Het is niet zomaar een beslissing - zoals hierboven gezegd, het is echt "in de familie verwelkomen" en niet zomaar "in huis halen". Zoals in blog Gedrag is afhankelijk van... vermeld, honden zijn ook intrinsieke wezens met emoties, behoeften en herinneringen en zoveel meer dus ik wou het echt wel goed doen.

Allereerst heb ik goed nagedacht over welk ras ik wou kiezen. Door online te zoeken, merkte ik al snel op dat een mooi schattig kopje niet voldoende was om een weloverwogen keuze te maken. Er zijn allerlei sites waar je meer info over de rassen kan vinden: hoe zijn ze over het algemeen van karakter? Voor welk werk werden ze gebruikt? Hoeveel beweging hebben ze nodig? Hoe zijn ze over het algemeen met kinderen? Kunnen ze goed alleen zijn? De beste site vond ik www.hondencentrum.com/hondenrassen. Natuurlijk (en gelukkig!) is niet elke hond hetzelfde maar de site geeft je toch een algemeen idee.

Ik wist dat om mogelijke problemen te vermijden, je als toekomstige baas best kijkt naar wat een specifiek ras nodig heeft. Wat de hond zijn of haar behoeftes zijn, wat is hun achtergrond? Een jachthond, poolhond of gezelschapshond zijn verschillend en om een gelukkige hond en baas te hebben, is het belangrijk om fysiek en mentaal in hun behoeften te voorzien. Bij sommige rassen zal dat dus veel meer beweging en uitdaging zijn dan bij een ander ras.

Ik had geluk: het ras dat ik het mooiste vond, nl Berner Sennen, sloot ook mooi aan bij wat dit ras nodig heeft en wat ik een hond kon geven. Na de raskeuze was het dan op zoek gaan naar een verantwoorde fokker, daarna een goede hondenschool (later hierover meer).

Als je goed over de keuze nadenkt en daarna zoveel mogelijk in hun behoeften voorziet, dan heb je na 1-2 jaar een geweldige hond met wie je samen veel plezier beleeft en die onvoorwaardelijk van je houdt.

Wendy, 30 oktober 2016