“Hoela hoop” met een hond?

Een hond voldoende mentale en lichamelijke uitdaging geven, is belangrijk voor zijn algemene gezondheid en als er een goed evenwicht tussen uitdaging en rust is, zal het ook helpen om verveling en eventueel vernielzucht tegen te gaan.  

Er moet natuurlijk altijd goed rekening gehouden worden met de individuele hond – in principe kan elke hond alles maar het is niet altijd aan te raden. Bv mijn Berner meisjes zouden best Agility* kunnen maar met hun zware lichaamsbouw is het eigenlijk niet echt aan te raden. Natuurlijk moet er bij elke sport ook gekeken worden naar de leeftijd van de hond – bij jonge pups is het best om te wachten tot ze ouder en meer uitgegroeid zijn.

Er is ondertussen een hele leuke sport “op de markt” die in Nederland al best populair is en nu ook stilaan in België bekendheid begint te krijgen nl Hoopers. Voordeel is dat deze sport écht voor elk ras toegankelijk is aangezien het minder belastend is voor het hondenlichaam dan bv Agility.

En nee, dit is geen hoela hoop :-) :-) maar een parcours van hoops met eventueel tonnen, gates en een tunnel dat de hond moet afleggen gestuurd door zijn baasje vanuit een vak in het midden. Bekijk gerust eens dit filmpje van Nina (mijn jongste Berner) en mezelf in een parcours van enkel hoops: Wendy en Nina - Hoopers. Hou er wel rekening mee dat dit filmpje 1,5 maand geleden opgenomen is - ondertussen hebben we weer een heel pak bijgeleerd. 

Ook een hele leuke sport met jouw hond waarvan nog niet alle hondenbaasjes weten dat deze bestaat is Canicross nl lopen met jouw hond. Er zijn verschillende afstanden: ongeveer 3,3km, ongeveer 6,6 km, een Kids Run van ongeveer 700m en een Fun Run van ongeveer 1,6km.

Ik heb onlangs de Fun Run gelopen tijdens een Canicross wedstrijd en ik kan je zeggen: het is echt niet makkelijk. Je moet echt goed getraind zijn want 1) het is vaak off road en 2) onderschat de snelheid en kracht van jouw hond niet. Ik heb Nina geleerd om naast me te lopen als we hier thuis lopen om het ook niet al te belastend voor haar te maken maar tijdens de Fun Run trok ze echt, voornamelijk door de andere honden die voor ons liepen. Voor mij was het daardoor écht vermoeiend maar ik vond het wel eens leuk om te doen :-). Zie foto - met dank aan Fotografie Ludo Daems. 

En…daar draait het uiteindelijk om: het moet altijd LEUK blijven, voor jouw hond en voor jezelf. Jullie moeten allebei plezier hebben :-). En laat jouw hond ook af en toe eens controleren bij een dierenarts om overbelasting te voorkomen.

Voor meer info ivm Hoopers kan je altijd terecht bij Kathleen Den Dekker-Van Peteghem van The Dog Company (www.thedogcompany.nl). Zij is niet alleen een ervaren instructrice maar ook keurder op wedstrijden.

Voor meer info ivm Canicross zou ik jullie graag doorverwijzen naar Machteld Van der Reysen van Positive Reward Dog Sports. Zij is een heel ervaren loopster zowel met als zonder hond en is instructrice Canicross. Samen met haar dochter heeft zij al vele medailles veroverd! 

 

*(behendigheid – een parcours van allerlei hoge en lage toestellen zo correct en snel mogelijk afleggen)

Wendy, 27 december 2016