Gevoelige darmen en urine kristallen bij honden?

Als kleine pup van amper 4 maand kreeg Lotte ineens af te rekenen met Giardia en Isospora - 2 darmparasieten die serieuze darmklachten kunnen veroorzaken. Eerst de ene, dan de ander, het leek maar te blijven duren en nadat ze overwonnen waren, bleef Lotte gevoelige darmen (platte stoelgang) hebben. Graanvrije brok, daarna enkel graanvrije brok met vis, daarna probiotica erbij maar de gevoelige darmen bleven. 

De doorbraak kwam toen Lotte op 1,5j jaar ineens een blaasontsteking had. Uit de laboresultaten kwam dat ze een te hoge ph-waarde had en "een zeer sterke aanwezigheid van urinekristallen" (kristallen kunnen stenen vormen met alle gevolgen vandien). Samen met de dierenarts overliep ik de mogelijke voedingen. Allerlei bekende merken passeerden de revue maar aangezien ik granen en gevogelte (ik vermoedde dat ze hier gevoelig aan was) wou vermijden, bleef er niet veel meer over. Uiteindelijk heb ik gekozen voor vers vlees nl KVV - kant en klare versvoeding - want daar had ik al mooie dingen over gelezen én vooral ook gericht op gevoelige darmen en blaasproblemen. 

Omwille van Lotte's gevoelige darmen heb ik dit wel voorzichtig moeten aanpakken dus eerst een dikke week enkel vuile groene pens om de darmflora optimaal te maken, daarna rustig overgegaan naar de magere vleessoorten die ik telkens een tijdje gaf om te zien of haar darmen dat konden verdragen om zo dan te eindigen met wat vettere vlees- en vissoorten. Zo heb ik geleerd dat ze inderdaad geen gevogelte mag hebben en ook geen hert en lam bv. Gelukkig heb ik een goede KVV gevonden nl Naturis versvoer die bij elke soort maar uit 1 eiwitbron bestaat (dus telkens maar 1 diersoort) want anders had het heel lastig geweest om uit te vissen waar haar darmen op zouden reageren. 

Na amper 2 weken was haar stoelgang perfect! En na 2 maanden deed ik met een bang hartje een urinestaaltje binnen en tot mijn grote vreugde bleek uit de laboresultaten dat de urinekristallen op 0 stonden, echt waar, op 0! En de ph waarde was ook gedaald. 

Lotte is ondertussen 4j en ze doet het nog steeds perfect op de Naturis KVV. Stoelgang is perfect, haar vacht glanst en ze heeft voldoende energie. 

Nu terugkijkend, had ik eigenlijk sneller moeten durven overstappen maar ik vond een brok zo gemakkelijk, ook voor bv mee op reis te nemen. Uiteindelijk is KVV helemaal niet zo veel extra werk, gewoon ontdooien, afwegen en klaar. Zelfs op vakantie zijn er vriezers waar je de KVV kan bewaren en in bepaalde (hondgerichte) vakantie bestemmingen kan je zelfs al KVV kopen. En je hebt dan ook de houdbare Naturis - eigenlijk gestoomde KVV - dus ideaal voor op reis. 

Als u interesse heeft, kijk dan zeker eens verder op onze site bij Soorten - Versvoer want bij ons kan u verschillende KVV kopen zoals Naturis, Darf, Farmfood etc.

Wendy, 18 oktober 2016