Fokken – bandwerk of kunstwerk?

Als je voor de allereerste keer een hondenbaasje gaat worden en je hebt goed nagedacht over het ras, dan is het ook belangrijk een goede verantwoorde fokker te kiezen. Best wel lastig als je nog maar weinig over de hondenwereld weet dus ook hier weer – net zoals bij de raskeuze – is het belangrijk wat opzoekwerk te doen. We leven in een digitale wereld – we kunnen echt wel veel correcte informatie en ervaringen over verschillende fokkers online vinden.

Na alles wat ik al gelezen en gezien heb – verschrikkelijke filmpjes met teefjes die aan de lopende band pupjes moeten produceren levend in een te kleine kooi in hun eigen vuil – weet ik wel zeker dat broodfok vermeden moet worden. En ja, tuurlijk doet het ons dierlievend hart pijn als we die kleine pupjes daar zielig bij een broodfokker zien zitten en we zouden er alles aan doen om hen een beter leven te geven maar jammer genoeg houden we zo net die wereld en die business in stand. De enige manier om broodfokkers te stoppen, is hen te raken waar het hen écht pijn doet nl de portemonnee. Voor hen is dit puur zaken doen – niks dierenliefde, niks dierenwelzijn: vraag en aanbod dus als wij ervoor kunnen zorgen dat de vraag daalt, dan gaan ze hun aanbod wel moeten aanpassen.

Wat is dan een goede verantwoorde fokker voor mij? Wel, iets wat ik ooit op het Bernerforum gelezen heb nl “een goede fokker wil het ras verbeteren, niet vermeerderen” is voor mij een goede definitie. Deze fokkers zijn maanden en soms jaren vooraleer hun teefje gedekt wordt al bezig met het uitzoeken van de perfecte dekreu – goede genen, goede stamboom, goede testresultaten, mooi karakter, mooie bouw, goede kleuren etc. 

Een goede fokker zorgt voor een goede socialisatie, blijft de eerste dagen/weken bij de pupjes slapen om te zien of alles goed blijft gaan met die kleine wondertjes en hij/zij start vaak ook al met benchtraining of zindelijkheidstraining.

Bij een goede fokker zal je vermoedelijk op een wachtlijst komen te staan want ja, daar hebben ze geen pups in voorraad zitten zoals bij de broodfokkers. Je moet dus vaker langer wachten maar weet je, dat is net helemaal niet zo erg want je krijgt dan extra tijd om goed na te denken over jouw keuze, om zaken op te zoeken, boeken te lezen zodat je als het zover is helemaal voorbereid jouw pup thuis kan verwelkomen. Een goede fokker zal je ook veel vragen stellen om te zorgen dat hun pupjes in een zo goed mogelijke thuis terecht komen. 

Als je dit allemaal leest - de testen, de tijd, de energie, de liefde die in elk van hun pupjes gestoken wordt – dan kan je toch ook wel bedenken dat zo’n pup niet gratis is. Voor kwaliteit betaal je een prijs – dat is bij alles zo. Is al dit harde werk van een goede fokker en de stamboom die je krijgt een garantie dat ze gezond oud worden? Nee, dat is het niet want niemand kan een goede gezondheid garanderen, dat zien we ook dagelijks in onze "mensen" wereld. Maar je bent wel zeker op een raszuivere hond en de kansen op erfelijke ziekten zoals heupdysplasie, elleboogdysplasie etc zijn wel minder groot.

Deze blog is al langer geworden dan ik eerst in gedachten had :-) – lees zeker ook eens volgend artikel wat kort maar krachtig het gevaar van broodfok uitlegt: http://www.knack.be/nieuws/belgie/mensen-die-per-se-vandaag-nog-een-pup-mee-naar-huis-willen-lopen-recht-in-hun-ongeluk/article-opinion-818597.html.

Wendy, 23 februari 2017