De laatste druppel...

Sommige hondenrassen lijken niet moe te kunnen worden, ze blijven maar gaan. Te weinig beweging of mentale uitdaging kan tot bepaalde gedragsstoornissen leiden maar ook te veel beweging of mentale uitdaging kan een probleem zijn.

Een pup heeft zeker 19-21 uur slaap per dag nodig om alle nieuwe indrukken te verwerken. Volwassen honden hebben gemiddeld 12-14 uur slaap nodig en in totaal rusten ze gemiddeld 21 uur.

Het makkelijkste is om - als je aan jouw hond zijn fysieke en mentale fitheid denkt - er een emmer bij te voor te stellen. Bij veel beweging of prikkels vult de emmer zich. Bij rust of slaap wordt de emmer weer wat leger. Hoe meer beweging, prikkels – hoe minder rust of slaap ze hebben en dat zorgt ervoor dat hun emmer steeds voller geraakt en dat er dus amper een beetje uit gaat. Het is op zo’n moment – doordat de hond te weinig herstellingstijd heeft gekregen - dat bv een ogenschijnlijk normaal iets de laatste druppel kan zijn en de emmer laat overlopen bv een kindje dat de hond wil aaien en de hond haalt uit.

Het is dus belangrijk om als baas goed naar de balans rust/slaap vs beweging/prikkels te kijken.

Ikzelf probeer hier hard op te letten door bv slechts 1 “groot” ding in te plannen per dag en dan bedoel ik op mijn vrije dagen want op werkdagen is het sowieso al lastiger om iets “groot” in te plannen. Een “groot” ding is bv een speelsessie met andere honden, een uitstap naar het strand, een langere wandeling op een andere locatie dan dat mijn meisjes gewoon zijn. En als het echt iets “heel groot” is zoals bv een Hoopers wedstrijd wat een hele dag duurt, dan is het de dag erna volledige rust (buiten wat wandelingen natuurlijk).

Hou dus rekening met jouw hond zijn “emmer” en zorg ervoor dat ze voldoende fysieke en mentale uitdaging hebben maar ook dat ze voldoende kunnen rusten tussendoor.

Wendy, 14 juli 2017