3 versvoermethodes voor een gezonde hond

Het lijkt misschien niet zo wanneer uw hond op uw schoot zit, languit op de zetel ligt of u vriendelijk en soms niet al te subtiel om een knuffel komt vragen maar honden stammen wel degelijk af van de wolven.

Wolven eten geen brokken of gekookt vlees maar ze eten hun prooien rauw. De verteringsorganen van de honden zijn nog steeds hetzelfde als die van hun voorouders nl afgestemd op rauwe voeding: hun tanden, slokdarm, maag en darmen zijn dat van carnivoren. Tanden, slokdarm, maag en darmen van planteneters zijn anders. Het vlees hoeft niet bewerkt te worden – door te koken/roken gaan er grote hoeveelheden voedingsstoffen verloren en bij botten ontstaat er zelfs het gevaar van splintering.

Honden zijn dus carnivoren maar gedurende de evolutie van wolf naar hond (domesticatie proces - cfr opleiding Dog Emotion and Cognition, van Dr Brian Hare - Evolutionary Anthropology - Duke University) zijn ze meer geëvolueerd naar "scavengers", aaseters dus. Dit wil zeggen dat ook al is hun spijsverteringsstelsel ingesteld op vlees, ze ook plantaardig materiaal kunnen verteren.

Net zoals de mensen hebben honden een goed gebalanceerde voeding nodig dus het is belangrijk om een goede verhouding te hebben tussen bot, spiervlees en organen.

Voordelen vers/rauw voeren:

 • minder ontlasting
 • minder kans op voedselintolerantie
 • veel betere vacht 
 • betere en wittere tanden
 • veel smakelijker eten
 • zuurdere omgeving in maag/darmen dus betere afweer tegen wormen en bacteriën
 • kan helpen om urinegruis en kristallen te voorkomen

Er zijn verschillende manieren van vers voeren:

BARF – Bones And Raw Food of Biologically Appropriate Raw Food. 

Hier wordt gebruik gemaakt van geschikte rauwe botten, spiervlees, organen, gepureerde groenten en aanvullingen zoals rauwe eieren en zuivel. Bij BARF gaan de baasjes de maaltijden zelf samenstellen dus het is zeer belangrijk dat u de juiste verhoudingen kent en toepast.

NRV – Natuurlijk Rauwe Voeding

Net zoals BARF is het hier aan de baasjes om de juiste verhoudingen te kennen en toe te passen omdat men hier ook de maaltijden zelf samenstelt. Het grote verschil tussen NRV en BARF is dat er bij NRV geen groenten/fruit noch supplementen gebruikt worden.

KVV – Kant en Klare Verse Voeding

KVV is ook rauwe voeding maar het is wat makkelijker voor de baasjes:

 • het is gemalen dus geen hele of delen van prooidieren meer te zien
 • het zit over het algemeen handig en mooi verpakt
 • de verhoudingen bot/spiervlees/orgaan zijn meestal gebaseerd op het BARF principe – deze kunnen wel licht afwijken tussen de verschillende fabrikanten
 • je kan kiezen tussen “complete” of “enkelvoudige” versies - er zijn wel KVV's (DARF bv) die standaard verscheidene diersoorten mengen dus die zijn in principe ook compleet: 
  • bij de complete versies hebben de fabrikanten een premix van vitaminen/mineralen toegevoegd waardoor je in principe niet verplicht bent om af te wisselen tussen diersoorten.
  • bij de enkelvoudige is er geen premix of iets dergelijks toegevoegd dus hier moet je afwisselen tussen diersoorten om tekorten bij uw hond te voorkomen.

Zelf heb ik de voordelen al mogen merken. KVV aan uw hond geven is niet zo moeilijk of tijdrovend als men eerst zou denken. Probeer het eens!

Wendy, 24 oktober 2016